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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation JUN 12 2006 Washington, D.C. 20590

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

Mr. Kevin J. Swinden Ref. No.: 06-0089
President

Global EnviroServices Corp.

Suite 423, #505,8840-210" Street

Langley, BC VIM 2Y38

Dear Mr. Swinden:

This is in response to your April 6, 2006, letter requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask whether the
training requirements of Part 172, Subpart H apply to Canadian carriers transporting
hazardous materials originating in the United States, within the United States or from the
United States to Canada.

The answer is yes. Section 171.12a permits hazardous materials that are classed, marked,
labeled, placarded, described on a shipping paper, and packaged in accordance with the
Canadian Transportation of Dangerous Goods (TDG) regulations to be offered for
transportation and transported to or through the United States by motor vehicle or rail car.
However, this section does not apply to shipments originating in the United Stares.
Therefore, Canadian carriers transporting hazardous materials originating in the United
States, within the United States or from the United Stated to Canada must comply with the
HMR, including the training requirements in Part 172, Subpart H, as applicable.
Additionally, motor carriers must also ensure that operators of motor vehicles transporting
hazardous materials comply with the minimum driver training requirements in § 177.816.

I hope this satisfies your request.
Sincerely,

od (05

Charles E. Betts
Senior Transportation Specialist
ffice of Hazardous Materials Standards
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PHMSA/U.S. DOT,

I am requesting an interpretation on the following subject.

If a Canadian carrier goes down into the U.S., whether they are carrying Dangerous
Goods/Hazmat or not, and they pick up a hazmat from a U.S. shipper in the U.S. and
either deliver it back to Canada or deliver it to a receiver within the U.S. do they require
training under 49CFR?

No where can I find in the 49CFR where it clearly defines this. 171.12(a) is for carriers
going into or through and returning with empty bulk containers, but it does not state that
a Canadian carrier must be trained under 40CFR. They are conducting the same service

as a U.S. carrier.
Could you clarify this!
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f Kevin J. Swinden
President
1-877-744-4999



